1

Angus marhahús

közvetlenül a termelőtől

BŐVEBBEN

Repce étolaj

Hideg sajtolás

BŐVEBBEN

Házi lekvár

100 % gyümülcsből

BŐVEBBEN
Az Angus egy Skóciában kinemesített kis testű húsmarha fajta, mára már világfajta. Kettős neve (Aberdeen Angus) onnét származik, hogy régebben két törzset alkotott, amelyek ma már teljesen összeolvadtak. Kinemesítésében leginkább az angolszász ízlés (saját faggyújában sülő steak-hús) játszott szerepet, bár „életében" is nagyon sok jó tulajdonsága van.

Az Angus korán eléri az ivarérettséget, már 13-15 hónapos korban tenyésztésbe vehető. A tehenek élőtömege 450-550 kg. A borjak születésükkor 40 kg körüli súlyban vannak. Könnyen, nehézség nélkül ellő fajta, és jó borjúnevelő extenzív körülmények között is. Nagyon nyugodt fajta, sem a gondozókkal sem egymással nem agresszívek.

Színe egyszínű fekete vagy vörös. Nemes tartású feje genetikailag szarvtalan, amely tulajdonságot keresztezésekben is megbízhatóan örökíti. A szarvtalanság és a nyugodt természet a kötetlen tartás és hízlalás során nagyon fontos és előnyös. A nyaka zömök, izmos és széles. Szügye széles, hasa hengeres, lábai rövidek, szabályosak.

Nagyon jó eredményekkel, gazdaságosan hizlalható, megfelelő körülmények között akár napi 1-1,1 kg-t is tud hízni. Vágása ideálisan 18-20 hónapos korban, kb. 600-700 kg-san történik.